Het is heel verstandig om je dekbed regelmatig te laten reinigen, vooral als je ziek bent geweest.


Slaap = 1/3 van een mensenleven
Voordat we kijken naar details, eerst een overweging. Een derde van je leven slaap je. Als het goed is (meestal) onder een dekbed. Het is dus kinderlijk eenvoudig om te beredeneren dat je bed een ideale broedplaats voor bacteriën is. Ergo je dekbed dient net als je kleding met regelmaat gewassen te worden. Wanneer heb je zelf voor het laatst je dekbed laten wassen?

Tips voor een frisse nachtrust
Grofweg zijn er vijf gewoontes die voor hygiëne en een frisse nachtrust zorgen.

1. Een wasbaar dekbed zou elke 3 maanden (voor kinderen) en elke 6 maanden (voor volwassenen) een wasbeurt op 40 graden moeten krijgen. TKT, het kenniscentrum voor textielverzorging in Nederland, heeft kennis over de groeisnelheid van bacteriën. Hieruit kan worden opgemaakt dat een dekbed eens per 6 maanden gewassen moet worden om het bacterie niveau met 55% af te laten nemen en huisstofmijt te verwijderen. Zeker voor mensen met een allergie een aanrader!

2.Verzaak je om eens per 6 maanden jouw dekbed te wassen dan groeit het niveau van huisstofmijt tot wel 20.000 minuscule beestjes (VIES he!?). Deze beestjes doen zich tegoed aan huidschilfers die je tijdens je slaap in bed achter laat. En voor de slimmeriken onder ons: nee, alleen je dekbedovertrek verschonen is niet voldoende.